október 12, 2021 1:03 du.

Barna Richárd

Valószínű nem mondok újat azzal, hogy a teaivás jót tesz neked. Több ázsiai országban a tea a hagyományos orvoslás szerves része volt, és számos helyen még ma is gyógymódként tekintenek rá. A kínaiak és a japánok évszázadok óta fogyasztják a teát az egészség javítása érdekében. Még a nyugati orvoslásban is népszerűsítik, mint a megfázás és influenza elleni hatásos gyógymódot.

A teaivás előnyei messze túlmutatnak azon, hogy egyszerűen jobban érzi tőle magát az ember. A teafogyasztás segíthet megvédeni az agy működését, javítani a szív egészségét, sőt, megelőzhet bizonyos típusú rákokat. Ebben a bejegyzésben összeszedtük pár olyan jótékony hatását a teának, amiről eddig talán nem tudtál, és ami miatt érdemes lehet több teát fogyasztanod.

Jót tesz a szívnek

Kutatások kimutatták, hogy a teafogyasztás jelentősen csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, beleértve a szívrohamot és vérrögöket. A tea gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek megnyugtatni az artériák szöveteit. Ez segíthet minimalizálni a gyulladás kockázatát, ami akadályozná a vérkeringést és rögösödéshez vezetne. A teafogyasztás segíthet a magas vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében is.

Energiát ad

A zöld és fekete tea némi koffeint tartalmaz, ami energiát ad és segít az ébredésben. Mivel a tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, jó alternatíva lehet ez azoknak, akik szeretnék csökkenteni a napi koffeinbevitelt, ugyanakkor szükségük van egy olyan italra, amely energiát ad nekik. A zöld tea ezen felül bizonyos aminosavakat is tartalmaz, ami lassítja a koffein felvételét a szervezetben. Ennek eredményeképp a zöld teából származó energianövekedés tartósabb és egyenletesebb, mint egy csésze kávé.

Segít a fogyásban

A zöld tea fogyasztása gyorsítja a zsírégetést, ami jelentős segítség lehet azoknak, akik fogyni szeretnének. Célszerű lehet ezért a teázást egybekötni a testmozgással, és edzés előtt vagy után meginni egy csésze zöld teát. Ez nagymértékben javíthat az eredményen, és segítheti a test gyorsabb fejlődését.

A zöldtea-kivonat népszerű fogyókúrás kiegészítő, amely egyszerűen a zöld tea leveleknek egy koncentrált formája. A zöld tea fogyasztásával ugyanazok az előnyök érhetők el, mint más fogyókúrás kiegészítők szedésével.

Jót tesz a mentális egészségnek

A rendszeres teafogyasztást összefüggésbe hozták a neurológiai betegségek alacsonyabb kockázatával és a stressz-szint csökkenésével. A zöld tea fogyasztása ígéretesnek bizonyult különböző agybetegségek megelőzésében, mint például a parkinson-kór és az alzheimer-kór. A tea természetes nyugtató hatásokat fejt ki, amelyek csökkenthetik a stresszt és segíthetnek lazítani egy nehéz nap után.

A teában lévő antioxidánsok segítenek megtisztítani a szervezetet az olyan toxinoktól, amelyek mentális egészségügyi problémákat okozhatnak. A teát fogyasztó embereknél kimutatták, hogy alacsonyabb a stressz-szintjük és jobb a mentális egészségük.

Szabályozza a vércukorszintet

A teafogyasztás segíthet a vércukorszint szabályozásában, és megelőzheti, illetve kontrollálhatja az olyan betegségeket, mint például a 2-es típusú cukorbetegség. Kimutatták, hogy a fekete tea étkezés után csökkenti a vércukorszintet, a hatás pedig étkezés után akár két órán át is kimutatható. A kutatók az egészségügyi előnyöket a tea polifenoljainak tulajdonítják. Ezek a polifenolok gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak.

Segíti az emésztést

A tea segíti az emésztést, és számos problémát képes kezelni, mint például az émelygés, a gyomorrontás és a hasmenés. A gyömbér tea olyan gyógytea, amelyet már régóta használnak Kínában és Indiában a gyomorpanaszok kezelésére. A tea összetevői segítenek megnyugtatni a gyomornyálkahártyát, ezzel megakadályozva a hányást. A borsmenta tea is segít megnyugtatni a gyomorrontást a magas antioxidáns- és mentoltartalomnak köszönhetően. 

A tea csersavat is tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a bélgyulladást. Ez segíthet enyhíteni a gyomorgörcsöket és kezelni az irritábilis bél szindrómát.


Egyértelmű tehát, hogy a tea számos szempontból jót tesz az egészségünknek, legyen szó akár fogyásról, mentális betegségekről vagy egyéb egészségügyi panaszok kezeléséről. Ha te is szeretsz teázni, most már tudod, milyen pozitív hatásokat érsz el vele. Ha pedig eddig nem teáztál rendszeresen, talán itt az ideje elkezdeni.

Hagyj hozzászólást

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}