november 11, 2021 5:55 de.

Barna Richárd

A Sencha tea egy kellemes, frissítő ízű zöld tea, amely Japán legkedveltebb és egyik legtöbbet fogyasztott teája. A levelek gőzölésével és többlépcsős sodrásával készítik, így őrzik meg frissességüket és szép zöld színűket. A gőzölésnek különböző fokozatai lehetnek, olyanok mint az asamushi (rövidebb), chumushi (közepes), és fukamishi (hosszabb). A rövidebb gőzölési idő könnyedebb ízvilágú főzetet ad, míg a hosszabb gőzölés eredménye egy sokkal erősebb ízű, mély zöld színű tea lesz. 

Ez a módszer kifejezetten a japánokra jellemző, más országokban nem ezt az előállítási folyamatot alkalmazzák, így az eredmény sem biztosan lesz olyan megnyerő, mint a Japánból származó Sencha esetében.

Hogyan igyuk?

Alkalmi, otthoni fogyasztáshoz használj egy teáskanál teát egy csésze tiszta, friss vízhez. A japán Sencha teák az alacsonyabb, 76 C° körüli hőmérsékletet részesítik előnyben - ha nincs hőmérőd, melegeítsd fel a vizet addig, amikor már majdnem elkezdett forrni, de még nem érte el a forráspontot. A Sencha rövid főzési időt igényel, hogy pontosan mennyit, az a víz hőmérsékletétől és a tea fajtájától függ. Egyes teáknak elég 15-30 másodperc, míg más típusoknak akár 2 percre is szüksége lehet. 

A túl hosszú, vagy túl magas hőmérsékleten történő főzés keserű ízt adhat a teának, ezért mindenképp ügyelj a víz hőmérsékletére, és ne áztasd sokáig a teát a vízben. Ha egynél több alkalommal szeretnéd megfőzni a teát, a második alkalommal használj valamivel melegebb vizet, és rövidebb főzési időt. Harmadik főzés esetén már 2-3 percre is szükség lehet, hogy elegendő ízt hozz ki a teából.

Mennyi koffeint tartalmaz?

A zöld tea, beleértve a senchát is, mérsékelt mennyiségű koffeint tartalmaz.A fajtától és a főzési időtől függően a sencha 12-75 milligramm koffeint tartalmazhat. Viszonyítási alapként egy csésze kávéban nagyjából 80-200 milligrammnyi mennyiség van. A rövid főzési időnek köszönhetően a legtöbb csésze 20-30 milligramm körül mozog. A tipikusan pörkölt kínai sencha alacsonyabb koffeint tartalmaz, mint a legtöbb japán zöld tea. Az árnyékban termesztett zöld tea ezzel szemben valamivel magasabb koffein tartalommal rendelkezik.

Beszerzés és tárolás

A Sencha teák számos helyen megtalálhatóak, azonban a valódi, prémium minőségű sencha megízleléséhez mindenképpen a Japánban termesztett és feldolgozott Sencha beszerzése az ajánlott. 

Tárolás szempontjából arra kell ügyelni, hogy légmentesen zárt edényben, hőtől és fénytől távol legyen a tea. A Sencha, különösen a szezon elején szedett tea legjobb, ha néhány hónapon belül felhasználásra kerül. Ez idő után sem romlik meg, de veszíteni fog a frissességéből.

Ha te is szívesen megkóstolnád Japán kedvenc teáját, most csak egy kattintásra vagy tőle, ugyanis máris beszerezheted a webáruházunkból. Ráadásul a lehető legjobb minőségű, eredeti Japán Sanchát. Reméljük, ízleni fog!

Hagyj hozzászólást

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}