november 2, 2021 2:57 du.

Barna Richárd

A tea a kávéhoz hasonlóan képes serkenteni az agyat és felébreszteni az érzékeket, így nagyszerű alternatíva lehet a nap átvészeléséhez. Ha azonban ennek ellenkezője a célunk, és egy olyan italra vágyunk, amit lefekvés előtt ihatunk, a tea szintén kitűnő választás lehet. Ebben a bejegyzésben arról lesz szó, pontosan mely teákat érdemes inni, ha szeretnénk biztosítani a nyugodt alvást, vagy egyszerűen csak szeretünk a késő esti órákban teázni. Természetes nyugtató hatásukkal ezek az éjszakai teák segíthetnek enyhíteni az alvászavarokat, például az álmatlanságot, és jobb alvásminőséget biztosítanak. 

A teában lévő vegyületek kémiai reakciókat váltanak ki az idegrendszerben, amely arra ösztönzi a szervezetet, hogy ellazuljon és felkészüljön az alvásra. Sok gyógytea, illetve még néhány koffeinmentes tea is tartalmaz további kémiai vegyületeket, amelyek tovább fokozzák az álmosságot, ezzel megoldva az alvásproblémákat.

Kamillatea

A kamillatea valószínűleg a legismertebb álmosító tea. Ezt a gyógyteát évszázadok óta használják a hagyományos orvoslás részeként a szorongás, az álmatlanság és a stressz enyhítésére. Ízét az almához szokták hasonlítani, némi édes, virágos utóízzel, ami egy rendkívül kellemes itallá teszi. A kamillatea enyhe nyugtatóként működik, csökkenti az izmok és az idegek stresszét, ezzel segít enyhíteni a feszültséget és elősegíti az ellazulást.

Indiai citromfű tea

Az indiai citromfű tea egy kivételes alvássegítő, amely serkenti a pihenést azáltal, hogy elősegíti az alvást szabályozó vegyi anyagok és hormonok felszabadulását. Pontosabban, a citromfű tea beindítja a szerotonin felszabadulását, amely a hangulat és a boldogság javításához kapcsolódik. Ez a tea különösen hasznos azoknak, akik lefekvés előtti nyugtalanságtól szenvednek, mivel a nyugtató hatása csökkenti a stresszt, míg a szerotonin növeli az elégedettség érzését.

Ez a tea citrusos, citromos ízű, könnyű és frissítően kellemes lecsengéssel. Egy 2009-es tanulmány megállapította, hogy az indiai citromfű tea segíthet az alvási ciklusok szabályozásában, ami hosszabb ideig is javítja az alvást. Iktass be egy csészével az esti rutinodba, és élvezd ennek a csodálatos növénynek az előnyeit.

Levendula tea

A levendula tea egy feltűnően lilás-rózsaszínes színű, mentás aromát árasztó ital. Ízprofilja édes, enyhe és könnyű. Ez a tea szintén arról híres, hogy képes megnyugtatni az embert lefekvés előtt, amely jobb alváshoz vezethet. A levendulát a fürdősóktól az aromaterápiáig rengeteg mindenben használják a béke és nyugalom érzésének előidézésére. Egy csésze levendula tea elfogyasztása nagyszerű módja lehet annak, hogy lenyugodjon egy fárasztó nap után, és felkészüljön a pihentető alvásra.

Kutatások megállapították, hogy a levendula fokozza a mély, más néven REM alvást. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a levendula erősebb hatással volt a nőkre, mint a férfiakra. Ahhoz, hogy kihasználd ezeket az előnyöket, egyszerűen igyál egy csésze levendula teát lefekvés előtt, és minden kortynál szánj időt arra, hogy belélegezd az aromát és az illatot.

Borsmenta tea

A borsmenta tea szintén segíthet jobban aludni, különösen akkor, ha gyomorpanaszaink vannak. Stresszoldó teaként ismert, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek ellazítják az izmokat és nyugalmat teremtenek. A borsmentatea, mint sok más gyógytea, koffeinmentes, így lefekvés előtt egy csésze elfogyasztása nem okoz álmatlanságot. A borsmenta enyhíti a gázképződést és a puffadást, így segíthet elaludni, ha emésztési zavarok vagy egyéb emésztőrendszeri problémákkal küzdünk.


Ha alvászavarok, például álmatlanság vagy emésztési okok miatt nehezen alszol el, a tea segíthet gyorsabban elaludni, és javíthatja az alvás minőségét. Próbáld ki ezeket a teákat, és döntsd el, melyik felel meg leginkább az ízlésednek. Minden este szánj 10-15 percet a lazításra, és kortyolj el egy csésze alvást segítő teát, hogy felkészülj a kellemes és pihentető alvásra. Reggel sokkal jobban fogod érezni magad, kipihent leszel, és készen állsz majd arra, hogy újult erővel kezdd el a napot.

Hagyj hozzászólást

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}