október 12, 2021 12:43 du.

Barna Richárd

 A zöld tea sokunk kedvence, és előszeretettel fogyasztjuk mind az íze, mind pedig jótékony hatásai miatt. Ahhoz azonban, hogy teljes mértékben élvezhessük az előnyeit, érdemes gondosan megválasztani az időpontot, amikor megiszunk egy csészével. Ebben a bejegyzésben elmondjuk neked, mikor érdemes zöld teát fogyasztani, és milyen előnyökkel járhat, ha beépíted a mindennapjaidba.

Amikor felkelsz

A reggeli ébredést sokan kávéval segítik, erre a célra azonban a zöld tea is épp olyan jó választás lehet. A kávéhoz hasonlóan a zöld tea is képes energiát adni, és hozzájárul ahhoz, hogy kellemesebb és könnyebb legyen elkezdeni a napot. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ne éhgyomorra fogyasszuk, ilyenkor ugyanis irritációt okozhat. Készítsünk magunknak némi reggelit, majd közvetlenül étkezés után igyunk meg egy csészével. A reggeli zöld tea azontúl, hogy energiát ad, az anyagcserét is segíti, így jó döntés lehet ezzel indítani a napot.

Étkezések előtt vagy után

A zöld tea egyik mellékhatása, hogy blokkolja a vas felvételét, ami azt jelenti, hogy ha ebédidőben fogyasztjuk, előfordulhat, hogy kedvezőtlen hatásokat vált ki bizonyos embereknél - kifejezetten azoknál, akik vérszegénységben szenvednek. Éppen ezért tanácsos az ebédidő helyett étkezés előtt, vagy után egy-két órával elfogyasztani a teát. Ha így teszel, képes leszel úgy élvezni a tea előnyeit, hogy biztosan nem kell számolnod az esetleges negatív mellékhatásokkal.

Alvás előtt két három órával

Mivel a zöld tea koffeint tartalmaz, nem érdemes közvetlenül lefekvés előtt innunk, mert bezavarhat az alvásidőbe, és akár álmatlansághoz is vezethet. Figyeljünk arra, hogy legalább két-három óra teljen el a teázás és alvás között. Ideális lehet tehát a késő esti órák helyett néhány órával korábbra tenni a teázás idejét, ha a nap végéhez közeledve megkívánunk egy csészével.

Figyelj a mennyiségre

A koffeintartalom miatt természetesen nemcsak az időzítést, hanem a mennyiséget is figyelembe kell vennünk. Tanácsos lehet egy nap maximum két-három csészével fogyasztanunk. A zöld tea méregtelenítő és vízhajtó hatású, ami miatt túlzott fogyasztása megnehezítheti a tápanyag felvételét. Fontos tehát, hogy egy nap kettő, maximum három csészével igyunk meg.

Miért éppen zöld tea?

A zöld teának számos jótékony hatását fedezték már fel, amelyek jó okot adnak a rendszeres fogyasztásra. Segíthetnek a fogyókúrában, hozzájárulnak az anyagcseréhez, energiát adnak, valamint csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Kutatások azt is kimutatták, hogy a zöld tea a rendszeres mozgással, testedzéssel párosítva is segít jobb eredményeket elérni. A zöld teában lévő antidioxánsok felgyorsítják a zsírégetést, ami különösen nagy segítség lehet azoknak, akik fogyni szeretnének.

A zöld tea azért is jó választás a fogyókúrázók számára, mert egy sokkal egészségesebb alternatíva, mint a cukorral teli üdítők, ugyanakkor nem kell feláldoznunk az ízeket sem azzal, hogy egyszerűen vizet iszunk. A zöld tea egy ízletes, jótékony hatású ital lehet azok számára, akik szeretnének fogyni, illetve nagyobb figyelmet fordítani az egészségükre.

További jótékony hatások

A zöld tea főbb jótékony hatásairól már volt szó, azonban számos dolog van még, amelyről érdemes szót ejteni. Ezek közül talán az egyik legizgalmasabb, hogy a zöld tea segíthet leküzdeni a rákot, illetve csökkentheti a rák kialakulásának esélyét. Habár nem tudták még ezt egyértelműen igazolni kutatásokkal, azt meg lehet állapítani, hogy azokban az országokban, ahol magasabb a zöld tea fogyasztásának aránya, kevesebb rákos megbetegedést mutatnak ki. 
A zöld tea ezenkívül az agy szempontjából is számos jótékony hatással bír. Képes lassítani az agy öregedését, és serkenti a működését. Továbbá javíthatja a memóriát, a reakcióidőt és éberséget. 

A zöld tea pozitív hatásai az egészségre egyértelműen kimutathatóak, és habár ebben a bejegyzésben többet is említettünk, számos olyan betegség van még, amely ellen kimondottan hatásos lehet zöld tea rendszeres fogyasztása. Érdemes ezért beépítenünk a mindennapjainkba, és nemcsak kellemes ízvilága miatt, hanem saját egészségünk érdekében is rendszeresen fogyasztani azt.

Hagyj hozzászólást

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}